Gode råd til allergi fra hunde

En luftrenser kan effektivt fjerne hudflager og støv fra hunde som giver allergi.

Hunde kan give allergi

Vi elsker hunde, men nogle af os bliver allergiske overfor dem. Allerede efter kort kontakt med en hund, får vi allergiske reaktioner. Vi nyser, øjnene kløer, vi hoster og bliver trætte.

Hvis du også får allergiske reaktioner, men er glad for at have hund, så kan du overveje at få dig en allergivenlig hund. Vælg for eksempel bomuldshund, en puddel, yorkshire terrier eller en havaneser. Der findes ingen hunde som er 100% allergisikre, men nogle racer udsender færre allergener. De “støver” mindre. Desuden kan det være, at du allerede har en hund, og så er det lidt hårdt at skille sig af med den.

Derfor har vi samlet et par gode råd til dig der er allergisk overfor hunde, men gerne vil beholde den hund du allerede har.

Hvorfor er man allergisk overfor hunde?

Det er ikke pelsen som giver allergi. Det er derimod løse celler fra hundens hud og små mikroskopiske dråber fra hunden, som hvirvles gennem luften. Bare det at gå ind i et rum hvor der har været en hund, kan for mange allergikere være nok til at få et anfald.

Symptomer på allergi overfor hunde:
Kløe i næsen
Snue der minder om høfeber
Øjenkløe
Nyseture
Træthed
Hoste og astma.

Sådan holder du de allergiske reaktioner nede

Sørg for at holde mængden af allergener nede – altså de små partikler som hunden kaster af sig. Fjern tæpper og boligtekstiler som tiltrækker støv.
Gør ofte rent i huset og luft jævnligt ud (det gør du sikkert allerede). Hold hunden væk fra soveværelset så din krop har fred om natten. Og køb så en luftrenser.

Valg af luftrenser for at mindske allergi

Markedet for luftrensere er usædvanligt broget. Du kan få en luftrenser til et par hundrede, men du kan også betale 30.000 kr. for en luftrenser. Så sørg for at tjekke de her ting.

For at være effektiv til at mindske allergi, skal din luftrenser
– have et certificeret HEPA-13 filter
– gerne have et HyperHEPA-filter – også kaldet HEPA-14 – som fjerner 100 mindre partikler end et standard HEPA-13 filter
– have en kraftig motor der kan rense luften i lokalet 2 gange i timen
– meget gerne være udstyret med UVC-lys
– meget gerne være udstyret med aktivt kulfilter
– meget gerne have flere filtre som først tager de store molekyler i luften og til sidst de helt små partikler som hudceller.

Desuden skal man jo leve i samme rum som luftrenseren. Derfor kan det være en fordel at vælge en luftrenser
– som er støjsvag ved normal brug i dagtimerne (som et køleskab, 45dBA, men hellere under 40dBA svarende til en stille gade)
– selv regulerer op og ned for motoren når hunden ryster sig
– har partikelmåling med display, så du kan se luften er ren
– har nattesænkning så du kan sove fredeligt.

Se de bedste luftrensere mod allergi her.